A kapcsolat története

A BME – AUDI együttműködés története 2002-től fejlődik folyamatosan. Egyik első és legjelentősebb lépése 2005 nyarán történt, amikor Prof. Dr. M. Winterkorn, akkor az AUDI elnöke és Dr. Penninger Antal, akkor a BME Gépészmérnöki Karának Dékánja átadott egy komplex motorfékpadi rendszert a BME-n.

2006 novembere óta egy, az AUDI által kezdeményezett virtuális "AUDI HUNGARIA - BME INTÉZET" keretein belül folyt az együttműködés. Ennek legfontosabb – de nem kizárólagos – tevékenységi köre az aggregát (motor) kutatás és a gyártás és termeléstechnika.
Kiemelt célként fogalmazódott meg a kutatások eredményeinek mihamarabbi gyakorlati hasznosítása az egyetemi oktatásban, valamint a doktori képzésben.
Ez a tevékenység 2007-ben kibővült a kölcsönös tapasztalat- és know-how-cserével, valamint a kutatási tevékenységek összefogásával.

2009-ben a BME részéről jelentős összegű kutatási megrendelések és hosszú távú kutatási megbízás - amelyekből PhD disszertáció is készül - valamint szakképzési támogatás érkezett.
Várhatóan 2010-ben is hasonló volumenű megrendelés és támogatás várható.

A BME – AUDI együttműködés hatékonyságának javítása, egyszerűsítése, valamint a BME keretein belüli intézményesítése érdekében a BME szervezeti keretén belül új kutató központ jött létre 2010 januárjában, BME-AUDI HUNGARIA Kooperációs Kutató Központ - BME-AUDI K3 - néven, a korábbi Intézet jogutódjaként.

A BME AUDI kapcsolat fontos eleme, hogy az AHM workshopokat szervezett a BME-s hallgatók számára gyakorlatorientált mérnöki problémák megoldására. Számos gyárlátogatáson mutatták be az aktuális technológiáinkat a hallgatóknak. 2009-ben kb. 40 BME-s gyakornok töltötte átlagosan 6 hónapos szakmai gyakorlatát az Audi Hungariánál, melynek eredményeként 20 diplomamunka is született. Prof. Dr. Martin Winterkorn előadást tartott több mint 150 BME-s hallgatónak "Elektromos meghajtások" címmel.

Az együttműködés keretein belül rendszeresen önálló tantárgy keretében az AHM munkatársai a legkorszerűbb technológiák egyes kérdéseiről tartanak előadásokat a hallgatóknak.