HírlevélAktuális

2014.11.06.

Magyar Tudomány Ünnepe - 2014.november 6. 15:20

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó kerekasztal beszélgetés összehívásának célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen az együttműködés hosszú távú fenntarthatóságának lehetőségeiről. A beszélgetés témája "Az ipar és az egyetemek közti együttműködés az értékteremtő és fenntartható fejlődés érdekében" lesz.

2014. november 6. 15:20

A felkért előadók:
  • Schubert Olívia, vezető, Oktatási/Tudományos Kooperációk, AHM
  • Dr. Kovács Ádám, Tudományos és nemzetközi Dékánhelyettes
  • Dr. Penninger Antal, elnök, BME-AUDI K3

 

moderátor:
  • Dr. Bereczky Ákos, igazgató, BME-AUDI K3

 

A BME és az AUDI Hungaria közötti együttműködés 2001-ben AUDI-adományok átadásával kezdődött. Az együttműködés kezdeteinek fontos mérföldköveként Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke 2004-ben átvehette tiszteletbeli professzori címét a BME-től. Az AUDI Hungaria ugyanebben az évben motorjárató padot adományozott az egyetemnek.

 

2006 novembere óta a két intézmény között a virtuális „AUDI Hungaria Intézet” keretein belül folyt az együttműködés, majd 2007-ben lezajlottak az első Audi Hungaria által kezdeményezett kutatási projektek is. Ekkor már kiemelt célként fogalmazódott meg a közös kutatások eredményeinek gyakorlati hasznosítása az egyetemi oktatásban, valamint a doktori képzésben is, elősegítve az egyetem és a vállalat közötti tudástranszfer kölcsönös hasznosítását.

2010 januárjában az együttműködés hatékonyságának további növelésére a BME Gépészmérnöki Karán a korábbi Intézet jogutódjaként jött létre a BME-AUDI Hungaria Kooperációs Kutatóközpont (BME-AUDI K3). A BME-AUDI K3 célja, hogy az AUDI Hungaria kutatás-fejlesztési, technológiai és szakember-utánpótlás igényeit támogassa a gépészeti, mechatronikai és elektronikai tudományos know-how rendelkezésre bocsátásával. A karokon átívelő együttműködés folyamán a BME-AUDI K3 együttműködő partnerei a Gépészmérnöki, a Villamosmérnöki és Informatikai, a Gazdaság- és Társadalomtudományi-, valamint a Közlekedésmérnöki Kar egyes tanszékei.

A BME-AUDI K3 feladata, hogy támogassa a magyar műszaki felsőoktatás kiemelkedő szereplője, a BME és a világ legnagyobb motorgyára és prémium járműgyártó vállalata, az AUDI Hungaria hosszú távú, értékteremtő, kölcsönös előnyökön nyugvó oktatási és tudományos együttműködését.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó kerekasztal beszélgetés összehívásának célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen az együttműködés hosszú távú fenntarthatóságának lehetőségeiről.


Vissza